Tips voor een eerstejaarsstudent

Onzekerheden van een eerstejaarsstudent

Je hebt net je middelbare school diploma op zak of je tas uitgepakt van je welverdiende tussenjaar en je moet weer aan de bak. Jouw eerste college staat namelijk voor de deur. Bij iedere student schieten er dan wat twijfels door hun hoofd. Carrièrestart geeft je wat tips! Jij bent niet de enige die met dit soort gedachtes je eerste jaar doorgaat! Scroll naar beneden en bekijk wat de meest voorkomende onzekerheden zijn onder eerstejaarsstudenten! Heb jij nog een onzekerheid die je met ons wilt delen of waar je advies voor nodig hebt? Mail ons op julia@carriere-start.nl.

 

Heb ik wel de juiste studie gekozen?

De eerste paar weken is alles nieuw en spannend. Je volgt je colleges en als het goed is maak je je opdrachten. Halverwege het jaar wanneer je wat vakken niet gehaald hebt, kan je je afvragen of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Deze gedachte is bij iedereen die studeert wel eens langsgekomen.
Tip van Carrièrestart
Ga bij jezelf na of je de vakken interessant vindt, of je de vakken haalt of nog kan halen met een her en of je er energie van krijgt. Als het antwoord op alle drie de vragen ‘ja’ is, weet je dat je op het goede pad zit.

Wat als ik het niet snap?

Iedere student heeft wel eens een inzinking gehad op het moment dat er een onmogelijke formule of stelling getoond werd. Studeren is nu eenmaal anders dan leren op de middelbare school.
Tip van Carrièrestart
Geef niet meteen op als je in de eerste periode je vakken niet gehaald hebt of als je cijfers niet hoog genoeg zijn. Het kan zijn dat jij de manier van leren nog niet helemaal onder de knie hebt. Steek er tijd in en vraag aan je studiegenoten hoe zij leren!

Heb ik wel de goede stad gekozen?

Voor veel studenten is studeren niet alleen het kiezen van een studie, maar ook het kiezen van je stad. Studeren geeft jou de optie om op jezelf te gaan wonen in een andere stad dan waar je ouders of verzorgers wonen. Een nieuwe studie en een nieuwe stad brengt onzekerheden met zich mee. Wat nou als je de eerste weken van het ‘op jezelf wonen’ niet zo leuk vindt, wat als je je eenzaam voelt, wat als je niet weet hoe de wasmachine werkt of welke was je überhaupt mag combineren?
Tip van Carrièrestart
Probeer alles eruit te halen wat erin zit, voordat je besluit dat je nieuwe stad toch niet de stad is waar je wilt studeren. Sluit je aan bij een studie-, sport- of studentenvereniging, probeer wat vaker ja te zeggen op uitnodigingen en leer de stad kennen! Als je dit allemaal geprobeerd hebt, kan je een gegrond besluit nemen.

Wat moet ik doen als ik het eng vind om nieuwe mensen te ontmoeten?

In het begin van je studie kan het best eng zijn om nieuwe mensen aan te spreken. Vooral als je een groepje moet vormen, of uitleg of een samenvatting nodig hebt.
Tip van Carrièrestart
Doe iedere dag iets wat je eng vindt! Ooit zal je moeten leren om je een houding te geven in nieuwe of ongemakkelijke situaties. Begin vandaag! Stap uit je comfort zone. De eerste paar keer zal het vreemd aanvoelen om met nieuwe mensen ‘geforceerde’ gesprekken te voeren, maar op een gegeven moment ga je merken dat je het minder eng gaat vinden.
 

Lees ook:

Personal branding voor studenten
Personal branding voor studenten
Waarom arbeidsmarkt oriëntatie zo belangrijk is?
Waarom arbeidsmarkt oriëntatie zo belangrijk is?
Stap 2: Arbeidsmarkt oriëntatie
Stap 2: Arbeidsmarkt oriëntatie
Terug naar overzicht