Een energieke start bij Randstad

Een energieke start bij Randstad

Op 2 september was de kickoff van het programma 2016 – 2017 van Stichting VOOR. Deze middag werd onze groep uitgenodigd door Randstad. Na een korte introductie van alle aanwezigen, was het woord aan drie professionals van Randstad: Veronne, Annieck en Rick. Zij vertelden ons kort wat Randstad doet en op welke schaal de organisatie opereert.

Door Martijn Piek

Daarop volgde een interessant verhaal van Melanie Koelemaij, HR-directeur Tempo-Team dat als introductie fungeerde voor de latere workshop die wij die middag zouden doorlopen. Dit verhaal nam een versassende wending toen ons werd gevraagd om onze telefoon uit onze zak te pakken. We kregen de opdracht om een betrouwbaar persoon te bellen met de vraag iets unieks over onszelf te vertellen. Het gesprek moest kort zijn en mocht niet leiden tot een verdere discussie. Een paar seconden later stond onze volledige groep, verspreid in het Randstad kantoor, te bellen in de hoop een stukje rijker te worden in zelfkennis. Drie minuten later werden we teruggeroepen om de uitkomsten te evalueren. Deze uitkomsten lagen enerzijds sterk binnen de verwachtingspatronen van personen, maar er waren ook een aantal interessante verrassingen binnen de groep.

Hierna werd stil gestaan bij de filosofie van Randstad en Tempo-Team met betrekking tot de persoonlijke ontwikkeling van hun werknemers. Aan de hand van een filmpje over de ervaringen van oud-hockeycoach Mark Lammers werd ons uitgelegd dat Randstad zich niet focust op het verbeteren van de zwakke punten van zijn werknemers, maar zich richt op het perfectioneren van de sterke punten van de individuen binnen het team. “Je kan beter van jouw persoonlijke 8 een 10 maken dan proberen van al jouw onvoldoendes een 6 te maken. Met een team vol individuen met alleen maar zesjes win je namelijk geen olympisch goud”.

Met deze introductie werd de basis gelegd voor de verdere workshop van de middag die in het teken stond van onze kernkwaliteiten. Rick en Annieck presenteerden een schema met een methode die alle trainees van Randstad moeten doorlopen. Wij kregen precies dezelfde opdracht met het idee om te proeven hoe zoiets in zijn werk gaat. Het schema zag er als volgt uit:
  • Kernkwaliteit
  • Valkuil
  • Allergie
  • Uitdaging
De kernkwaliteit is jouw unieke en sterke kwaliteit. De allergie werd omgeschreven als een eigenschap die jij niet kan uitstaan in jezelf of in anderen en staat haaks op jouw kernkwaliteit. De valkuil is een kwaliteit waar jij soms in tekortschiet en de uitdaging is om jouw allergie meer te integreren in jezelf. Vanzelfsprekend gebeurt dit door jouw valkuil te omzeilen. Op deze manier is er een sterke wisselwerking tussen de vier categorieën. Je kon beginnen met het invullen van jouw kernkwaliteit of achteruit werken vanuit een van de andere categorieën.

Persoonlijk hielp het voor mij heel erg door een situatie in te denken dat ik met mijn 11 huisgenoten aan het vergaderen was. Uit deze visualisatie rolde mijn allergie, dat mij vervolgens hielp om een kernkwaliteit te definiëren; ik twijfelde tussen drie opties voor kernkwaliteit. De dialoog met een groepsgenoot (of Sander) was voor mij de belangrijkste factor in dit proces, maar ik kwam ook tot nieuwe inzichten door te luisteren naar de presentaties van anderen.

Ik ben erg enthousiast over de eerste bijeenkomst. Het gepresenteerde schema is iets waar ik zeker in de toekomst nog mee aan de slag wil en de boodschap om te willen excelleren in, en zelfs een beetje ‘trots’ te zijn op, je sterke kwaliteiten is absoluut blijven hangen!

Lees ook:

De baan waarvan je houdt
De baan waarvan je houdt
‘What Baby Boomers can learn from Millennials at work'
‘What Baby Boomers can learn from Millennials at work'
4 tips over het stellen en behalen van doelen in 2021
4 tips over het stellen en behalen van doelen in 2021
Terug naar overzicht