Carrièrestart bedrijfsbezoek - 'YSE maakt wijzer'

Carrièrestart bedrijfsbezoek - 'YSE maakt wijzer'

Banjerend door de bladeren hebben we onze weg naar YSE gevonden. Verstopt in het Baarnse herfstlandschap lag deze traineeshipspecialist met smart op ons te wachten. Binnen werden we met veel enthousiasme verwelkomd door Ebba Roessingh, Kim Vermijmeren en David Buitelaar. Deze YSE-ers zouden alle ins en out van de organisatie met ons gaan delen én ware feedbacksterren van ons maken.

Door Tara Trachsler

Het eerste onderdeel van de dag was gericht op een uitgebreide kennismaking met YSE. Vooraf was het aan ons om prikkelende vragen te bedenken die ons zouden helpen om YSE te doorgronden. De trainees hadden deze opdracht duidelijk serieus genomen en een waar vragenvuur volgde. De YSE-ers waren op hun beurt gelukkig goed opgewassen tegen onze nieuwsgierige en kritische vragen, wat resulteerde in interessante discussies. Aansluitend deelden Ebba, Kim en David hun persoonlijke YSE-verhaal. Dit waren stuk voor stuk inspirerende verhalen, waarbij het verhaal van Kim op mij in het bijzonder veel indruk heeft gemaakt. Met een studie Recht verwachtte zij nooit als adviseur Talent Branding aan de slag te gaan. Ze zou immers de beste advocaat gezondheidsrecht ooit worden, daar lag haar geluk. Eenmaal op die positie beland, bleek haar geluk daar echter helemaal niet te liggen. Kim besloot niet langer vast te houden aan een droom die in werkelijkheid helemaal niet zo goed bleek te passen. Via via leerde Kim YSE en de traineeships kennen en toen vielen de puzzelstukjes snel op z’n plaats. Ondertussen is Kim alweer een jaar als adviseur Talent Branding aan het werk en haar enthousiasme spat ervan af. Zo zie je maar: Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden en je weet pas hoe jouw Rome eruit ziet als je er daadwerkelijk bent.

Na dit onderdeel was het tijd voor het strekken van de benen en wat extra zuurstof. We verplaatsten ons naar buiten, waar we balgooien mochten combineren met het onderling stellen van vragen. Zo zijn we weer heel wat niet te onderschatten informatie rijker, waaronder de ontbijtvoorkeuren van de trainees. Met voldoende zuurstof in de longen gingen we weer terug de warme boshut in. Daar was het tijd voor een feedbacktraining. Dit begon met een theoretisch gedeelte waarbij YSE ons tot in de puntjes uitlegde dat zij elkaar van feedback voorzien volgens het SGI-model: situatie, gedrag en impact. Door op deze gestructureerde manier anderen van feedback te voorzien, is het mogelijk om zowel positieve als constructieve opmerkingen over te brengen.

Aan ons om hiermee te gaan oefenen. Met als doel om elkaar vooruit te helpen, mochten we elkaar in kleine groepjes voorzien van positieve en constructieve feedback. Dit bleek voor bijna iedereen een uitdaging. Je wil niemand voor het hoofd stoten en dat leidt al snel tot het nodige gedraai. Met behulp van de YSE-ers en Guy werden we hier ons wel van bewust en zo raakten we al snel vertrouwder in het geven van feedback. Deze skill zal ons in de toekomst zonder twijfel nog van pas komen, of het nu op professioneel of persoonlijk vlak is (we hebben immers begrepen dat verkering ook goed op deze aanpak reageert).

Zoals het jullie misschien als is opgevallen in de voorgaande blogs, we hebben ondertussen al onze eerste Carrièrestarttraditie: de eind-van-de-middagborrel. Ook ditmaal mochten we ons na de meeting storten op drankjes en bitterballen. Uiteraard houden we de etiquette in gedachten, geen gedans op de tafels en ook niet zwalkend naar huis. Maar geen zorgen, binnen deze lijntjes is gelukkig voldoende plezier te beleven. Het is een uitgelezen kans om zowel het bedrijf als de trainees beter te leren kennen en hier wordt iedere keer weer dankbaar gebruik van gemaakt. Er waren een hoop YSE-ers aanwezig, dus zo konden we de dag in goed gezelschap afsluiten.

Lees ook:

Is jouw baan in gevaar?
Is jouw baan in gevaar?
4 tips over het stellen en behalen van doelen in 2021
4 tips over het stellen en behalen van doelen in 2021
Sheryl Sandberg
Sheryl Sandberg
Terug naar overzicht