De sprong naar je eerste baan

De sprong naar je eerste baan

Met het afstuderen in zicht doemt ook de wereld die voorbij de tentamens en scriptie ligt op. Dat is een vooruitzicht waar veel studenten niet op kunnen wachten: niet meer studeren, werken en carrière maken. Een andere groep van mensen wordt juist zenuwachtig van dit idee, want hoe moet het verder als je je bul binnen hebt? Je wilt een baan die interessant is en waar je voldoening uit kan halen, waarin je je talenten maximaal kan benutten en dan het liefst ook bij een organisatie die bij je past. Zelf val ik in de tweede categorie. Met een master Politicologie en een goedgevuld CV bijna op zak besefte ik dat ik helemaal niet wist wat mijn volgende stap. Ik had altijd gedacht dat die zich wel vanzelf wel zou presenteren. Ik werd overstelpt door vragen: want wat wil ik eigenlijk? Hoe voorkom ik dat ik niet over veertig jaar wakker schrik en me besef dat mijn zesentwintigjarige ik een grote fout heeft gemaakt? Opeens was ik me bewust dat ik niet het werkzame leven in kon slaapwandelen. Ik moest met mezelf nagaan hoe ik professionele leven voor me zag. Maar hoe doe je dat?

Door Hugo Nutbey

Gelukkig wees een vriend mij op Carrièrestart, een programma dat er is ontwikkeld om jongeren te helpen om het gat tussen de universiteit en de arbeidsmarkt te overbruggen. Door de deelnemers in contact te brengen met verschillende bedrijven, professionele loopbaancoaches, maar vooral ook elkaar stelt het programma hen bloot aan nieuwe inzichten en helpt hen om op een andere manier na te denken over hun toekomst.

De kracht van het programma is dat het je uit je vaste denkpatronen trekt. Iedereen heeft wel een idee van wat hij of zij wil gaan doen in haar carrière, van waar ze goed in zijn en wat ze belangrijk vinden. Maar vaak zijn deze ideeën wat latent. Ze zijn geïnspireerd door dat ene projectje wat je leuk vond om te doen, op de baan die je neef heeft en die jou ook wel leuk lijkt en op het idee dat je dat bepaalde complimentje vaak krijgt, maar erg onderbouwd zijn ze vaak niet. Carrièrestart verandert dat. Door je mee te nemen op bedrijfsbezoeken naar veel verschillende organisaties, van een kunsthandelaar tot de Autoriteit Consument en Markt en Randstad, krijg je een kijkje in de keuken bij organisaties waarover je nog nooit over had nagedacht. Zo krijg je inzicht in carrièreperspectieven die je voorheen niet had overwogen en zie je ook hoe organisaties onderling kunnen verschillen. Hierdoor kan je zien wat jou wel en wat niet aanspreekt bij een potentiële werkgever.

In de tweede fase van het programma ga je met de opgedane indrukken aan de slag. Dit doe je niet alleen, maar in workshops met je groepsgenoten en één-op-één met een professionele loopbaanbegeleider. In verschillende sessies ga je op zoek naar het antwoord op fundamentele vragen, zoals wie bent je, wat vind je belangrijk in een baan en wat voor een organisatie past bij jou? Doordat je het antwoord deze vragen niet in je eentje hoeft te zoeken, maar hierin in begeleid wordt en hier samen met anderen, die een hele andere achtergrond dan jij hebben, over praat wordt je uitgedaagd om kritisch te kijken naar jezelf en je ambities. Voor jou is het misschien heel vanzelfsprekend dat je graag een baan wil hebben waarin je creatief moet zijn, maar kan je ook aan de anderen uitleggen waarom je dat wil en waarom het bij je past? Door jezelf zo te ontleden ontdek je niet alleen wat jij belangrijk vindt in het leven, maar leer jezelf ook beter te presenteren.

De zes maanden waarin ik heb deel mogen nemen aan het traineeship hebben me ontzettend veel geleerd, Niet alleen heb ik heel veel leuke organisaties en mensen leren kennen, ik ben vooral gaan inzien dat je de sprong van de universiteit naar je eerst baan niet kan maken zonder je goed te hebben voorbereid. Als je weet wie je bent, wat je kan en wat jij belangrijk vind in het (werkzame) leven ben je beter in staat om één van de belangrijkste stappen in je leven, namelijk je eerste baan, bewuster te zetten. Dit maakt je eerste baan niet alleen leuker, het kan je ook nog eens een mid-life-crisis besparen!

Lees ook:

Jouw vragen beantwoord - Werkervaring
Jouw vragen beantwoord - Werkervaring
Atrivision als partner van Carrièrestart
Atrivision als partner van Carrièrestart
4 handige tips omtrent werkervaring tijdens corona
4 handige tips omtrent werkervaring tijdens corona
Terug naar overzicht